Dažďová záhrada

dz

Osud vody nám nie je ľahostajný, a preto sme sa zapojili do projektu Košického samosprávneho kraja pod názvom Program obnovy krajiny budovaním dažďových záhrad na stredných školách.

Dažďová záhrada je určená na zber dažďovej vody z pevných plôch, v našom prípade z dažďových zvodov.  Voda tak prirodzene vsiakne do podložia a nedochádza k zbytočnému odvodňovaniu. Dažďová záhrada spomalí odtok vody z prostredia, čím sa zväčšia možnosti jej vsiaknutia do pôdy. Nevytvára však podmienky pre stojatú vodu.

MEDIAVIEWER error - $p neexistuje alebo neexistuje adresar/subor na serveri.
$p = dokumenty/oatv/foto/20-21/dazdova_zahrada/
is_dir: false
file_exists: false

Pri vybudovaní dažďovej záhrady v areáli našej školy pomáhali Dobrovoľníckemu centru v Košiciach aj študenti 3.B triedy, ktorí si nad ňou zobrali patronát. Táto záhrada má oválny tvar a po obvode ju lemuje zemný val, ktorý bol zatrávnený trávnikovým osivom. Podľa plánu boli vysadené rastliny približne rovnakého druhu, veľkosti a rovnaných vlastností. Na záver sa okolo vysadených rastlín nasypala mulčovacia kôra.

Vizuálne si pod pojmom dažďová záhrada môžeme predstaviť spoločenstvo rastlín, ktoré odolávajú extrémnym podmienkam krátkodobého zamokrenia. Môže teda byť nielen funkčnou, ale aj krásnou časťou okolia našej školy.     

Mgr. Monika Lajčáková

Tento web používa na analýzu návštevnosti súbory cookies.
Ak budete pokračovať bez vykonania zmien nastavení, predkpokladáme, že chcete z našej stránky dostávať všetky súbory cookie.