Exkurzia na Okresnom súde

OS

Dňa 30. 05. 2019 sa študenti 3. A triedy pod dohľadom vyučujúcej Ing. Beáty Andrášovej, zúčastnili súdneho pojednávania na Okresnom súde v Trebišove. Účasť študentov na súdnych pojednávaniach bola zameraná na predmet právna náuka, aby mali možnosť reálne vidieť a počuť aplikáciu trestného práva v praxi.

Študenti boli prítomní celkovo na štyroch verejných pojednávaniach, ktoré boli zamerané na trestné právo. Prvé pojednávanie bolo o sexuálnom zneužití maloletého dievčaťa. Rozhodnutie súdu znelo: 2 roky podmienečne na slobode. Druhé pojednávanie sa týkalo odcudzenia cenností a hotovosti. Trestný čin bol vykonaný mimo územia Slovenskej republiky. Súd udelil podmienku s tým, že musí odcudzenú sumu vrátiť v plnej výške.

Na treťom pojednávaní sa riešila krádež a nepovolený vstup do bytového priestoru. Súd ho odsúdil, podobne ako aj v predchádzajúcich prípadoch, na podmienečný trest odňatia slobody vo výmere 2 rokov. Posledné pojednávanie bolo o podmienečnom prepustení z výkonu trestu. Sudca podanie zamietol. Pre študentov bolo zaujímavé poznanie, že spravodlivosť a právo sú dôležitou súčasťou každodenného života v spoločnosti.

Dominika Domaracká 3.A

Tento web používa na analýzu návštevnosti súbory cookies.
Ak budete pokračovať bez vykonania zmien nastavení, predkpokladáme, že chcete z našej stránky dostávať všetky súbory cookie.