Exkurzia v Humennom

hn

V pondelok  26. 10. 2015 sme boli my 3.AM trieda spolu s Ing. B. Andrášovou  na exkurzii v Humennom. Naším  zámerom bolo  navštíviť Vihorlatské múzeum a skanzen ľudovej architektúry. Ako prvé sme navštívili múzeum, ktoré tam už stojí už od  17. storočia.

Na úvod prehliadky sme mohli vidieť pôvodný ozdobený nábytok celého kaštieľa, izby doplnené nádhernými obrazmi, maľbami na stenách, množstvom porcelánu, zbraní a iných maličkostí. Andrášiovci ako poslední  vlastníci kaštieľa si potrpeli na detaily, napr.nohy stoličiek a kresiel boli vždy v tvare levej laby. Je to preto, lebo lev bol znakom ich rodu. Mňa najviac zaujali hlavne okrasné pece, ktoré vyrábali, boli to majstrovské diela aké  i v dnešnej dobe ťažko nájdeme. Kaštieľ bol rozdelený na dva časti: ženskú a mužskú časť. V minulosti sa veľa krát stalo, že kaštieľ vlastnili aj dva rody naraz, preto vznikali niekedy konflikty medzi rodinami. Kuriozitou bola situácia, keď jedna sestra druhej zamurovala vchod do svojej časti.

Mali sme možnosť aj vidieť Kaplnku v ktorej bol zavesený najväčší a najťažší obraz v celom kaštieli, ktorý vážil cez 200 kg. Kaštieľ má napríklad v ženskom krídle knižnicu, v ktorej chýbajú knihy, lebo sú  v kaštieli Betliar alebo aj v Rumunsku a v osobnej knižnici ľudí, ktorí počas nepokojov ukradli všetko z kaštieľa, čo malo nejakú hodnotu.

Taktiež sme videli aj „Biologickú výstavu“ kde sme mohli vidieť všetky druhy živočíchov ktoré, v tejto oblasti žijú.

Vonku za kaštieľom sme si pozreli krásny skanzen, ktorý bol veľký ako malá dedinka. Nachádzalo sa tam asi 10 domčekov s pôvodným vybavením a  kaplnka z ikonostarom z 18.storočia, ktorá bola celá z dreva.  Na koniec sme si dali rozchod po meste, aby sme spoznali aj jeho súčasnú tvár.

Ján Grega

Tento web používa na analýzu návštevnosti súbory cookies.
Ak budete pokračovať bez vykonania zmien nastavení, predkpokladáme, že chcete z našej stránky dostávať všetky súbory cookie.